Frakt & Transport 5 augusti 2020

Att transportera farligt gods säkert

Hur går man tillväga för att transportera farligt gods? Vi har alla sett bilderna på exploderade mobiltelefoner och batterier som antändes i lastplan. Litiumbatterier blir kraftfullare för att kunna hålla våra telefoner igång och elcyklarna i rullning. Men om de inte hanteras på rätt sätt utgör de en verklig fara. Här är vad du bör veta när du fraktar batterier och transporterar farligt gods. 

Litiumbatterier är här för att stanna. De är kraftfulla, lätta och löser många problem som äldre batterier haft. För att kunna köra din enhet i dagar innehåller de höga nivåer av elektrisk energi. Skadade under transport, hanterade eller förpackade fel kan leda till överhettning eller brand. För bara ett par veckor sedan reste sig ett mörkt moln ovanför Göteborg. Källan var en brinnande behållare med batterier. Billigare batterier och bootleg-versioner löper större risk eftersom de inte har genomgått samma strikta tester. Ändå kan olyckor hända med alla slag. Batterier är inte det enda farliga godset på våra vägar, till sjöss och i himlen.

De nio klasserna av farligt gods:

 • Explosiva material (klass 1) – T.ex. tändare
 • Gaser (Klass 2) – T.ex. sprayburkar
 • Brandfarliga vätskor (klass 3) – T.ex. färg
 • Brandfarliga fasta ämnen (klass 4) – T.ex. tändstickor
 • Oxiderande ämnen och organiska bekämpningsmedel (klass 5) – T.ex. fosfor
 • Giftiga och smittsamma ämnen (klass 6) – T.ex. bekämpningsmedel
 • Radioaktiva material (klass 7) – T.ex. rökdetektorer
 • Frätande material (Klass 8) – T.ex. blekmedel
 • Övrigt (Klass 9) – T.ex. litiumbatterier

Dangerous innebär att dina varor ska hanteras på rätt sätt och med stor respekt. Inte för att man inte ska transportera farligt gods. Du kan tämja en vild häst om du vet hur man viskar till den. Som avsändare bär du ansvaret för att försändelsen är säker att hantera. Vi tar hand om resten.

Reglerna och direktiven ändras, uppdateras och moderniseras. Om du inte ofta skickar den här typen av varor kan det vara svårt att navigera igenom alla regler och pappersarbete. Här är de viktigaste stegen för att säkerställa en säker transport av farligt gods:

 • Gör dina läxor och läs på de senaste dokumenten (se nedan).
 • De måste vara rätt, placerade rätt och måste vara STORA nog på försändelsen.
 • Förpackningen måste göras korrekt för att eliminera risken för att varan skadas.
 • Hitta en pålitlig partner som hjälper dig *blinka blink*.

Vi har en lång historia av att hantera och transportera farligt gods och omger oss med partners med bred kunskap i frågan. Har du en fråga eller utmaning till oss? Skicka ett mejl till Robin så hjälper han dig att få varorna till din dörr.

Att läsa på innan du skickar farligt gods:

Organisationen IATA är drivande i frågan om flygtransportens regelverk. Dokumentet 2020 Lithium Battery Guidance ledsagar dig genom alla steg om du ska transportera med flyg. Dokumentet 2020 Lithium Battery Guidance.
Information från The European Agreement angående vägtransporter – The International Carriage of Dangerous Goods by Road (ADR). om Internationell transport av farligt gods på väg (ADR).
Allmän information från Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) angående transporter till sjöss. Internationella sjöfartsorganisationen.

Gustav Axelsson

Sales Executive
gustav.axelsson@intereast.se
031-7894824

InterEast Certifierad av Great Place to Work för ett andra år

InterEast har meddelat att de har certifierats av Great Place to Work för andra året i rad, den globala organisationen som uppmärksammar företag för deras exceptionella arbetsplatskultur. Denna andraårscertifiering markerar en förbättring och ger en tydlig indikation att InterEasts mål att bli en av de bästa arbetsplatserna i Sverige i sin kategori är inom räckhåll.

InterEast välkomnar ny Head of IT & Engineering

Transport- och logistikföretaget InterEast har utökat sitt ledarskap genom att utse Alexander Zachrisson till Head of IT & Engineering när de främjar sitt uppdrag att revolutionera logistikbranschen.

Release Notes: Nya funktioner möjliggör mer exakta bokningar i Elise

Vi är glada över att kunna meddela lanseringen av Booking Revamp for Elise. Den här versionen ger flera nya funktioner och förbättringar som vi tror kommer att förbättra din totala upplevelse och produktivitet samtidigt som du skapar bokningar i Elise. Nedan kommer en översikt över alla nyckelfunktioner och förbättringar som har lagts till.

Vad gör en speditör?

Har du någonsin undrat över de osynliga händerna som orkestrerar den sömlösa rörelsen av varor över hela världen? Gå in i speditörernas värld, logistikens obesjungna hjältar. Från att effektivisera fraktprocesser till att navigera i komplexa tullbestämmelser, dessa experter spelar en avgörande roll när det gäller att koppla företag och konsumenter till produkter från världens alla hörn.

Framtidens bokning: En titt på våra kommande funktioner i Elise

Transport och logistik kan vara komplexa, oavsett om det är på internationell eller regional nivå. Vårt mål med Elise-portalen är att förenkla din leverantörskedja.

Incoterms 2020: Leveransvillkor och regler för att undvika missförstånd vid transport av varor

Incoterms 2020 är regler som fastställer vem som ansvarar för kostnader och risker vid transport av varor i internationell handel. Incoterms 2020 är den senaste versionen av dessa leveransvillkor och är globalt erkända av myndigheter och domstolar.

InterEast: Certifierad av Great Place To Work

InterEast har meddelat att de har certifierats av Great Place To Work, en global organisation som erkänner företag för deras exceptionella arbetsplatskultur. Denna certifiering är en milstolpe för InterEast mot att bli en av de bästa arbetsplatserna i Sverige i sin kategori.

InterEast välkomnar ny COO

Transport- och logistikföretaget InterEast har gjort ett tillskott till sin ledningsgrupp med utnämningen av Marcus Fagerlund som Chief Operating Officer (COO).