Frakt & Transport 5 augusti 2020

Att transportera farligt gods säkert

Hur går man tillväga för att transportera farligt gods? Vi har alla sett bilderna på exploderade mobiltelefoner och batterier som antändes i lastplan. Litiumbatterier blir kraftfullare för att kunna hålla våra telefoner igång och elcyklarna i rullning. Men om de inte hanteras på rätt sätt utgör de en verklig fara. Här är vad du bör veta när du fraktar batterier och transporterar farligt gods. 

Litiumbatterier är här för att stanna. De är kraftfulla, lätta och löser många problem som äldre batterier haft. För att kunna köra din enhet i dagar innehåller de höga nivåer av elektrisk energi. Skadade under transport, hanterade eller förpackade fel kan leda till överhettning eller brand. För bara ett par veckor sedan reste sig ett mörkt moln ovanför Göteborg. Källan var en brinnande behållare med batterier. Billigare batterier och bootleg-versioner löper större risk eftersom de inte har genomgått samma strikta tester. Ändå kan olyckor hända med alla slag. Batterier är inte det enda farliga godset på våra vägar, till sjöss och i himlen.

De nio klasserna av farligt gods:

 • Explosiva material (klass 1) – T.ex. tändare
 • Gaser (Klass 2) – T.ex. sprayburkar
 • Brandfarliga vätskor (klass 3) – T.ex. färg
 • Brandfarliga fasta ämnen (klass 4) – T.ex. tändstickor
 • Oxiderande ämnen och organiska bekämpningsmedel (klass 5) – T.ex. fosfor
 • Giftiga och smittsamma ämnen (klass 6) – T.ex. bekämpningsmedel
 • Radioaktiva material (klass 7) – T.ex. rökdetektorer
 • Frätande material (Klass 8) – T.ex. blekmedel
 • Övrigt (Klass 9) – T.ex. litiumbatterier

Dangerous innebär att dina varor ska hanteras på rätt sätt och med stor respekt. Inte för att man inte ska transportera farligt gods. Du kan tämja en vild häst om du vet hur man viskar till den. Som avsändare bär du ansvaret för att försändelsen är säker att hantera. Vi tar hand om resten.

Reglerna och direktiven ändras, uppdateras och moderniseras. Om du inte ofta skickar den här typen av varor kan det vara svårt att navigera igenom alla regler och pappersarbete. Här är de viktigaste stegen för att säkerställa en säker transport av farligt gods:

 • Gör dina läxor och läs på de senaste dokumenten (se nedan).
 • De måste vara rätt, placerade rätt och måste vara STORA nog på försändelsen.
 • Förpackningen måste göras korrekt för att eliminera risken för att varan skadas.
 • Hitta en pålitlig partner som hjälper dig *blinka blink*.

Vi har en lång historia av att hantera och transportera farligt gods och omger oss med partners med bred kunskap i frågan. Har du en fråga eller utmaning till oss? Skicka ett mejl till Robin så hjälper han dig att få varorna till din dörr.

Att läsa på innan du skickar farligt gods:

Organisationen IATA är drivande i frågan om flygtransportens regelverk. Dokumentet 2020 Lithium Battery Guidance ledsagar dig genom alla steg om du ska transportera med flyg. Dokumentet 2020 Lithium Battery Guidance.
Information från The European Agreement angående vägtransporter – The International Carriage of Dangerous Goods by Road (ADR). om Internationell transport av farligt gods på väg (ADR).
Allmän information från Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) angående transporter till sjöss. Internationella sjöfartsorganisationen.

Gustav Axelsson

Sales Executive
gustav.axelsson@intereast.se
031-7894824

InterEast välkomnar ny COO

Transport- och logistikföretaget InterEast har gjort ett tillskott till sin ledningsgrupp med utnämningen av Marcus Fagerlund som Chief Operating Officer (COO).

Tre decennier av export och import: Rumänien

Peder Törnqvist, en av InterEasts grundare.Sjöfart & Transport 31 oktober 2022Tre decennier av export och import: RumänienSedan starten har vi fört svensk handel närmare kontinenten. Bakom de förkortade avstånden och skapade möjligheter för vår...

Tips till UF-företag

Under hösten startar runt 3,000 gymnasieelever ett UF-företag i Göteborgsregionen. En stor andel av er som startar UF-företag väljer att köpa in varor eller material för att förverkliga era idéer. Spelar det någon roll vilket land ni köper in det ifrån? Och vilka dolda kostnader kan uppstå? Vi listar våra bästa tips för att ni ska lyckas med era inköp.

Två som aldrig säger nej

Irina Coman och Fredrik Brändén har skött frakten fram och tillbaka mellan Sverige och Rumänien i flera år. För våra två speditörer har det blivit en hel del snabba samtal, kreativa lösningar och rostransporter. Vi var bara tvungna att fånga ögonblicket när de träffades för första gången. Och fråga: hur de fungerar.

Obik – textilbolaget som värdesätter den personliga kontakten

Mitt i Smålands entreprenörshjärta ligger Enaryda och härifrån har textilförädlings- och familjeföretaget Obik försett hela Europa med skräddarsydda rullstolsinsatser och textilinredning i alla dess former. Vi åkte dit för att få svar på vad de vill ha av framtidens logistikföretag.

InterEast är klimatneutralt under Earth Day

Oavsett om transporten sker med båt, väg, järnväg eller flyg, InterEast kompenserar för det under Earth Day, den 22 april. – Som en växande aktör i en konservativ bransch är detta ett viktigt uttalande för oss att göra, säger Gustav Hagberg, Pricing Associate på InterEast.

InterEasts nya Head of IT & Engineering

Att ta ledningen som Head of IT & Engineering i satsningen på att utveckla bokningsportalen Elise, InterEast rekryterade Daniel Asplund, som tidigare arbetat som IT-chef på Intelion SMSPARK.

Hur invasionen påverkar din transport

Ett nytt mörkt kapitel är skrivs i Europa. Förhoppningsvis kommer situationen i Ukraina att lösas inom en snar framtid. Tills dess kommer vi på InterEast göra vårt allra bästa för att hålla dig uppdaterad gällande dina berörda transporter.