InterEast 23 September 2021

Från LIA-praktikant till Senior Freight Forwarder

Emil Fuchs morgonrutin är helig: en kopp svart kaffe för att sedan starta upp datorn och kontrollera att nattens försändelser har gått bra.

– Bilarna slutar inte rulla bara för att jag går hem, säger Emil, Senior Freight Forwarder på InterEast.

Som personlig speditör känner Emil ett stort ansvar för sina kunder och håller alltid ett vakande öga för att försäkra sig att avhämtningar, leveranser och transporter går enligt plan.

Emils resa som speditör började 2017 när han valde att tillbringa båda sina LIA-praktikplatser på InterEast. LIA Praktik var en stor del av programmet International Freight Forwarder med fokus på hållbara lösningar på YRGO, som Emil studerade. Direkt efter avslutad utbildning fick han erbjudandet att börja som Junior Freight Forwarder och sedan dess har det, likt de 180 månadsbokningarna han ansvarar över, bara rullat på.

– Det är något speciellt med logistik. Branschen har alltid intresserat mig och jag har jobbat som lastbilschaufför, med produktion på Volvo och som lagerarbetare.

Emil hade som mål att arbeta med sjötransport men av en tillfällighet hamnade med vägtransport, vilket han med facit i hand tycker är roligare och passar honom bättre.

Det är något speciellt med logistik. Branschen har alltid intresserat mig och jag har jobbat som lastbilschaufför, med produktion på Volvo och som lagerarbetare.

Hur kan en dag som speditör på InterEast se ut?

– Här stämmer den gamla klyschan ”ingen dag är den andra lik”, säger Emil med ett leende.

Som speditör på InterEast arbetar du med hela ledet från kundkontakt till fakturering. Det läggs stora resurser på att erbjuda kunderna den bästa möjliga servicen. Bland annat genom att speditörerna har hand om färre kunder per person för att på det sättet alltid kunna vara lösningsfokuserade. Enligt Emil är det en stor del av transportkedjan som speditören inte kan påverka och mycket kan gå snett. Då gäller det att inte peka finger utan fokusera på lösning, ha förståelse för varandras uppgift och inte ta saker personligt.

– En liten del av mig gillar jag när det skiter sig. Det tar fram det bästa i mig. Även om det är tufft när det inte går att göra alla nöjda – vilket sällan sker.

Emil tror att för att bli en framgångsrik speditör ska du vara genuint intresserad av att hjälpa andra. Själv värderar han rak och tydlig kommunikation med glimten i ögat. Många av Emils kontakterna har han arbetat med i flera år och de har ett gött snack.

Hur har din yrkesroll och branschen förändrats under dina år som speditör?

– Sedan 2017 har branschen blivit mer pressad och det är till exempel mer utmanande att hitta chaufförer och bilar. I dagsläget känner vi fortfarande av svallvågorna efter olyckan i Suezkanalen. Därför är det skönt att veta att jag har tidsutrymmet för att hitta de bästa lösningarna för mina kontakter.

Emil spår att vi inom kort ser en positiv ökning av mer och fler hållbara transportalternativ. Den största utmaningen tror Emil kommer vara kundernas vilja att betala vad det kostar. Trots det ser Emil ljust på framtiden för branschen och trivs med sina utmaningar.

– Det bästa med att jobba på InterEast är att vi har högt i tak, familjär stämning och är ett stort team där alla samarbetar.

Emil klev in på InterEast för fyra år sedan som LIA-praktikant och är idag en nyckelspelare som Senior Freight Forwarder. Mycket kan hända på några år.

 

Emil Fuchs

Senior Forwarder
emil.fuchs@intereast.se
031-7894824

InterEast Certifierad av Great Place to Work för andra året – Närmare att bli en av Sveriges bästa arbetsplatser

InterEast har meddelat att de har certifierats av Great Place to Work för andra året i rad, den globala organisationen som uppmärksammar företag för deras exceptionella arbetsplatskultur. Denna andraårscertifiering markerar en förbättring och ger en tydlig indikation att InterEasts mål att bli en av de bästa arbetsplatserna i Sverige i sin kategori är inom räckhåll.

InterEast välkomnar ny Head of IT & Engineering

Transport- och logistikföretaget InterEast har utökat sitt ledarskap genom att utse Alexander Zachrisson till Head of IT & Engineering när de främjar sitt uppdrag att revolutionera logistikbranschen.

Release Notes: Nya funktioner möjliggör mer exakta bokningar i Elise

Vi är glada över att kunna meddela lanseringen av Booking Revamp for Elise. Den här versionen ger flera nya funktioner och förbättringar som vi tror kommer att förbättra din totala upplevelse och produktivitet samtidigt som du skapar bokningar i Elise. Nedan kommer en översikt över alla nyckelfunktioner och förbättringar som har lagts till.

Vad gör en speditör?

Har du någonsin undrat över de osynliga händerna som orkestrerar den sömlösa rörelsen av varor över hela världen? Gå in i speditörernas värld, logistikens obesjungna hjältar. Från att effektivisera fraktprocesser till att navigera i komplexa tullbestämmelser, dessa experter spelar en avgörande roll när det gäller att koppla företag och konsumenter till produkter från världens alla hörn.

Framtidens bokning: En titt på våra kommande funktioner i Elise

Transport och logistik kan vara komplexa, oavsett om det är på internationell eller regional nivå. Vårt mål med Elise-portalen är att förenkla din leverantörskedja.

Incoterms 2020: Leveransvillkor och regler för att undvika missförstånd vid transport av varor

Incoterms 2020 är regler som fastställer vem som ansvarar för kostnader och risker vid transport av varor i internationell handel. Incoterms 2020 är den senaste versionen av dessa leveransvillkor och är globalt erkända av myndigheter och domstolar.

InterEast: Certifierad av Great Place To Work

InterEast har meddelat att de har certifierats av Great Place To Work, en global organisation som erkänner företag för deras exceptionella arbetsplatskultur. Denna certifiering är en milstolpe för InterEast mot att bli en av de bästa arbetsplatserna i Sverige i sin kategori.

InterEast välkomnar ny COO

Transport- och logistikföretaget InterEast har gjort ett tillskott till sin ledningsgrupp med utnämningen av Marcus Fagerlund som Chief Operating Officer (COO).