InterEast 23 September 2021

Från LIA-praktikant till Senior Freight Forwarder

Emil Fuchs morgonrutin är helig: en kopp svart kaffe för att sedan starta upp datorn och kontrollera att nattens försändelser har gått bra.

– Bilarna slutar inte rulla bara för att jag går hem, säger Emil, Senior Freight Forwarder på InterEast.

Som personlig speditör känner Emil ett stort ansvar för sina kunder och håller alltid ett vakande öga för att försäkra sig att avhämtningar, leveranser och transporter går enligt plan.

Emils resa som speditör började 2017 när han valde att tillbringa båda sina LIA-praktikplatser på InterEast. LIA Praktik var en stor del av programmet International Freight Forwarder med fokus på hållbara lösningar på YRGO, som Emil studerade. Direkt efter avslutad utbildning fick han erbjudandet att börja som Junior Freight Forwarder och sedan dess har det, likt de 180 månadsbokningarna han ansvarar över, bara rullat på.

– Det är något speciellt med logistik. Branschen har alltid intresserat mig och jag har jobbat som lastbilschaufför, med produktion på Volvo och som lagerarbetare.

Emil hade som mål att arbeta med sjötransport men av en tillfällighet hamnade med vägtransport, vilket han med facit i hand tycker är roligare och passar honom bättre.

Det är något speciellt med logistik. Branschen har alltid intresserat mig och jag har jobbat som lastbilschaufför, med produktion på Volvo och som lagerarbetare.

Hur kan en dag som speditör på InterEast se ut?

– Här stämmer den gamla klyschan ”ingen dag är den andra lik”, säger Emil med ett leende.

Som speditör på InterEast arbetar du med hela ledet från kundkontakt till fakturering. Det läggs stora resurser på att erbjuda kunderna den bästa möjliga servicen. Bland annat genom att speditörerna har hand om färre kunder per person för att på det sättet alltid kunna vara lösningsfokuserade. Enligt Emil är det en stor del av transportkedjan som speditören inte kan påverka och mycket kan gå snett. Då gäller det att inte peka finger utan fokusera på lösning, ha förståelse för varandras uppgift och inte ta saker personligt.

– En liten del av mig gillar jag när det skiter sig. Det tar fram det bästa i mig. Även om det är tufft när det inte går att göra alla nöjda – vilket sällan sker.

Emil tror att för att bli en framgångsrik speditör ska du vara genuint intresserad av att hjälpa andra. Själv värderar han rak och tydlig kommunikation med glimten i ögat. Många av Emils kontakterna har han arbetat med i flera år och de har ett gött snack.

Hur har din yrkesroll och branschen förändrats under dina år som speditör?

– Sedan 2017 har branschen blivit mer pressad och det är till exempel mer utmanande att hitta chaufförer och bilar. I dagsläget känner vi fortfarande av svallvågorna efter olyckan i Suezkanalen. Därför är det skönt att veta att jag har tidsutrymmet för att hitta de bästa lösningarna för mina kontakter.

Emil spår att vi inom kort ser en positiv ökning av mer och fler hållbara transportalternativ. Den största utmaningen tror Emil kommer vara kundernas vilja att betala vad det kostar. Trots det ser Emil ljust på framtiden för branschen och trivs med sina utmaningar.

– Det bästa med att jobba på InterEast är att vi har högt i tak, familjär stämning och är ett stort team där alla samarbetar.

Emil klev in på InterEast för fyra år sedan som LIA-praktikant och är idag en nyckelspelare som Senior Freight Forwarder. Mycket kan hända på några år.

 

Emil Fuchs

Senior Forwarder
emil.fuchs@intereast.se
031-7894824

InterEast välkomnar ny COO

Transport- och logistikföretaget InterEast har gjort ett tillskott till sin ledningsgrupp med utnämningen av Marcus Fagerlund som Chief Operating Officer (COO).

Tre decennier av export och import: Rumänien

Peder Törnqvist, en av InterEasts grundare.Sjöfart & Transport 31 oktober 2022Tre decennier av export och import: RumänienSedan starten har vi fört svensk handel närmare kontinenten. Bakom de förkortade avstånden och skapade möjligheter för vår...

Tips till UF-företag

Under hösten startar runt 3,000 gymnasieelever ett UF-företag i Göteborgsregionen. En stor andel av er som startar UF-företag väljer att köpa in varor eller material för att förverkliga era idéer. Spelar det någon roll vilket land ni köper in det ifrån? Och vilka dolda kostnader kan uppstå? Vi listar våra bästa tips för att ni ska lyckas med era inköp.

Två som aldrig säger nej

Irina Coman och Fredrik Brändén har skött frakten fram och tillbaka mellan Sverige och Rumänien i flera år. För våra två speditörer har det blivit en hel del snabba samtal, kreativa lösningar och rostransporter. Vi var bara tvungna att fånga ögonblicket när de träffades för första gången. Och fråga: hur de fungerar.

Obik – textilbolaget som värdesätter den personliga kontakten

Mitt i Smålands entreprenörshjärta ligger Enaryda och härifrån har textilförädlings- och familjeföretaget Obik försett hela Europa med skräddarsydda rullstolsinsatser och textilinredning i alla dess former. Vi åkte dit för att få svar på vad de vill ha av framtidens logistikföretag.

InterEast är klimatneutralt under Earth Day

Oavsett om transporten sker med båt, väg, järnväg eller flyg, InterEast kompenserar för det under Earth Day, den 22 april. – Som en växande aktör i en konservativ bransch är detta ett viktigt uttalande för oss att göra, säger Gustav Hagberg, Pricing Associate på InterEast.

InterEasts nya Head of IT & Engineering

Att ta ledningen som Head of IT & Engineering i satsningen på att utveckla bokningsportalen Elise, InterEast rekryterade Daniel Asplund, som tidigare arbetat som IT-chef på Intelion SMSPARK.

Hur invasionen påverkar din transport

Ett nytt mörkt kapitel är skrivs i Europa. Förhoppningsvis kommer situationen i Ukraina att lösas inom en snar framtid. Tills dess kommer vi på InterEast göra vårt allra bästa för att hålla dig uppdaterad gällande dina berörda transporter.