Ögonblicket Fredrik Brändén och Irina Coman träffades för första gången.

Frakt & Transport 24 May 2022

Två som aldrig säger nej

Irina Coman och Fredrik Brändén har skött frakten till och från Rumänien tillsammans i flera år. För våra två speditörer har det blivit en hel del snabba samtal, kreativa lösningar och dans-på-rosor-transporter. Vi var bara tvungna att fånga ögonblicket när de träffade varandra på riktigt första gången. Och fråga: hur de gör.

Mellan Focșani och Göteborg är det 2508 välkörda mil, en rutt som blivit en av InterEasts mest självklara. Vars asfalt var såväl embryo som språngbräda för vår bolagsresa. Härifrån, den viktiga och rumänska handelsstaden, har Irina Coman säkerställt såväl import som export för vår räkning i snart tio år.

– Det går inte alltid som vi tänkt eller vill, en naturlig del av speditörslivet. Men oavsett utmaning så letar vi lösningar och håller då en än tätare dialog med varandra. Vi har en mentalitet som vill ta i det ’jobbiga’. Det lättaste som finns är att säga nej och i dess motsats ligger möjligheterna, säger Irina.

På andra sidan skärmen, luren och godsturen sitter Fredrik Brändén som under sin utbildning gjorde båda sina speditörspraktiker på InterEasts Göteborgskontor. Och blev kvar.

Rumäner håller vad de lovar. Blir det problem så gör de allt för att försöka lösa det. Irina är ett praktexempel på det. Hon har räddat mig många gånger, och jag henne.

– Vi är övertygande om att den lokala närvaron hjälper kunden. Dessutom känner vi till varenda liten lyktstolpe som chaufförerna passerar under resans gång. Vi känner såklart också chaufförerna och kan bilarnas regplåtar utantill. Det kan bli punktering, miss i en lastning och allt däremellan, men den känsligaste delen i hela transportkedjan är ändå färjeavgångarna. Färjan går när färjan går och då gäller det att ha ett ess i rockärmen. Mitt ess är 22.10-färjan – den är alltid bokad, berättar Fredrik och tillägger:

– Rumäner håller vad de lovar. Blir det problem så gör de allt för att försöka lösa det. Irina är ett praktexempel på det. Hon har räddat mig många gånger, och jag henne.

Experter idag – experter imorgon

I år firar vi på InterEast 30 år som logistikexpertutmanaren. Redan från start lade vi stor vikt vid att ha rätt på fötterna. Hela tiden har relationen Focșani-Göteborg gjutit grunden för hur transporter gång efter gång ska fungera likt ett klockverk. Med högsta möjliga precision.

– För att kunna ta sig an det ”omöjliga” så måste du ha gjort ett par missar. För att kunna ta sig an det ”omöjliga” igen så måste du ha lärt av de missarna, säger Irina och Fredrik fyller i:

– Har vi sagt att din transport ska vara framme en viss dag, då håller vi den tiden.

När vi nu går in i vårt fjärde decennium som logistik(tech)företag ser vi vad som var viktigt då och vad som är viktigt idag. Leverans- och informationsprecision var viktig då, och är nu. Då var kontakten över telefonsamtal och fax, nu också bara några klick bort. Ordet hållbart har blivit allt mer mångfacetterat och digitalisering har blivit det universella språket som ger oss svaren och mer korrekta mått. Här och nu tar vi stora digitala steg (läs mer om Elise här) och vi kan därmed fokusera ännu mer på det som alltid kommer att vara viktigt, leverans av personlig kontakt och kvalitet i sin mest exakta form.

Irina Coman, Salex Executive på InterEast Rumänien.

Christopher Busck

Head of Brand
christopher.busck@intereast.se
+46 31 789 48 07

Incoterms 2020: Leveransvillkor och regler för att undvika missförstånd vid transport av varor

InterEast Incoterms 2020 musmattaInterEast 3 maj 2023Incoterms 2020: Leveransvillkor och regler för att undvika missförstånd vid transport av varor Incoterms 2020 är regler som fastställer vem som ansvarar för kostnader och risker under transport av...

InterEast: Certifierad av Great Place To Work

InterEast har meddelat att de har certifierats av Great Place To Work, en global organisation som erkänner företag för deras exceptionella arbetsplatskultur. Denna certifiering är en milstolpe för InterEast mot att bli en av de bästa arbetsplatserna i Sverige i sin kategori.

InterEast välkomnar ny COO

Transport- och logistikföretaget InterEast har gjort ett tillskott till sin ledningsgrupp med utnämningen av Marcus Fagerlund som Chief Operating Officer (COO).

Tre decennier av export och import: Rumänien

Peder Törnqvist, en av InterEasts grundare.Sjöfart & Transport 31 oktober 2022Tre decennier av export och import: RumänienSedan starten har vi fört svensk handel närmare kontinenten. Bakom de förkortade avstånden och skapade möjligheter för vår...

Tips till UF-företag

Under hösten startar runt 3,000 gymnasieelever ett UF-företag i Göteborgsregionen. En stor andel av er som startar UF-företag väljer att köpa in varor eller material för att förverkliga era idéer. Spelar det någon roll vilket land ni köper in det ifrån? Och vilka dolda kostnader kan uppstå? Vi listar våra bästa tips för att ni ska lyckas med era inköp.

Obik – textilbolaget som värdesätter den personliga kontakten

Mitt i Smålands entreprenörshjärta ligger Enaryda och härifrån har textilförädlings- och familjeföretaget Obik försett hela Europa med skräddarsydda rullstolsinsatser och textilinredning i alla dess former. Vi åkte dit för att få svar på vad de vill ha av framtidens logistikföretag.

InterEast är klimatneutralt under Earth Day

Oavsett om transporten sker med båt, väg, järnväg eller flyg, InterEast kompenserar för det under Earth Day, den 22 april. – Som en växande aktör i en konservativ bransch är detta ett viktigt uttalande för oss att göra, säger Gustav Hagberg, Pricing Associate på InterEast.

InterEasts nya Head of IT & Engineering

Att ta ledningen som Head of IT & Engineering i satsningen på att utveckla bokningsportalen Elise, InterEast rekryterade Daniel Asplund, som tidigare arbetat som IT-chef på Intelion SMSPARK.