Välj sida

Peder Törnqvist, en av InterEasts grundare.

Frakt & Transport 31 oktober 2022

Tre decennier av export och import: Rumänien

Sedan start har vi fört svensk handel närmre kontinenten. Bakom krympta avstånd och skapta möjligheter för våra kunder står den handelsviktiga symbiosen mellan åkerierna och oss, det trafikskapande bolaget. När vi nu närmar oss framtiden i ilfart behöver denna symbios, vi, arbeta än närmre varandra.

Vi har alltid strävat efter att hålla vid vårt ord. Vara en partner som går att lita på, dina varor ska bara med, oavsett hur stort eller litet det är.

– Säg att du har en pall som ska med till Rumänien och bilen bara är fylld med en tredjedel, men för dig är den pallen värd hela din affär. Då måste du ha en pålitlig transportör. Det har vi alltid satt stor ära vid, säger grundare och senior advisor, Peder Törnqvist och tillägger:

– Men är det miljövänligt?

Som rådgivare har vi genom åren hjälpt mängder med svenska bolag med etableringar och smidiga handelsvägar såväl inom Rumänien som från. Vi har stöttat i tullens alla frågor och förfaranden, momsfrågor som inkluderar ett land men också multipla. Men framförallt har vi mött otalet många svenska företag, på plats nere i Rumänien och visat dem möjliga faciliteter och transportalternativ. Egentligen enda sedan starten 1992, även om vi först 1998 fick möjlighet att öppna kontor i textilexperternas stad, Focșani.

Det knepigaste i att stötta företag med etableringen har historiskt sätt oftast kretsat kring en logistikkedja som involverar ett tredje land. Fast det är ingenting jämfört med morgondagens utmaning.

– Som bransch är vi en av de största miljöbovarna och då har vi, ur ett historiskt perspektiv, bara påverkat miljön negativt under en bråkdels tid. Rimligtvis går det därmed att lära av historien, innan fossilbränslet, och applicera de arbetsmetoderna i en modern kontext. För att lyckas, står vi i beroende till både åkerier och kunder, säger Peder.

Det knepigaste i att stötta företag med etableringen har historiskt sätt oftast kretsat kring en logistikkedja som involverar ett tredje land. Fast det är ingenting jämfört med morgondagens utmaning.

Laddstolpar som laddar lastbilen på 45 minuter, digitala mätinstrument och smartare etableringar är ett axplock av lösningar, men hitintills har de inte skördat den efterlängtade och hållbara frukten. Än har det inte skalats och systematiserats längs med stora internationella handelssträckor.

– Det finns en logistiklösning från förr som vi kan ta rygg på idag och på så sätt nå upp till de målen vi har svurit våra löften till. Rumänientrafiken kan komma bli piloten som banar väg för framtiden. Givetvis är det en del hinder kvar att lösa, även om vi är helt övertygade om att triangeln trafikskapare-åkeri-kund kommer göra det möjligt, säger Peder.

Väloljat maskineri – en fördel när du ställer om

Ett ord som hålls bygger förtroende, tid bygger kunskap och relationer bygger möjligheter. När vi nu kavlar upp i vår 25by25-satsning; 25 procent klimatneutrala, 25 procent automatiserade och rankad topp-25 som arbetsgivare, vid 2025, gör vi det helt beroende av våra samarbetspartners och kunder. Med handen på hjärtat är det här bara starten på den investering vi måste göra i varandra och miljön.

Och vi tjuvstartade redan för 30 år sedan. Under dessa år av tillit till varandra och handelsvägen har vi inte bara tagit landsgränserna närmre varandra utan även människorna och längs med har ambitionen att hitta nya, kreativa vägar byggts upp. Tillsammans kommer vi driva förändringen.

När vi nu går in i vårt fjärde decennium som logistik(tech)företag ser vi vad som var viktigt då och vad som är viktigt idag. Ordet hållbart har blivit allt mer mångfacetterat och digitalisering har blivit det universella språket som ger oss svaren och mer exakta mätningar. Här och nu tar vi stora digitala steg (läs mer om Elise här) och vi kan därmed fokusera ännu mer på att hitta hållbara lösningar, leverera med personlig kontakt och utföra med kvalitet i sin mest exakta form.

Christopher Busck

Head of Brand
christopher.busck@intereast.se
+46 31 789 48 07

Peder Törnqvist

Senior Advisor
peder.tornqvist@intereast.se
+46 31 789 48 02

Tips till UF-företag

Under hösten startar runt 3,000 gymnasieelever ett UF-företag i Göteborgsregionen. En stor andel av er som startar UF-företag väljer att köpa in varor eller material för att förverkliga era idéer. Spelar det någon roll vilket land ni köper in det ifrån? Och vilka dolda kostnader kan uppstå? Vi listar våra bästa tips för att ni ska lyckas med era inköp.

Två som aldrig säger nej

Irina Coman och Fredrik Brändén har skött frakten fram och tillbaka mellan Sverige och Rumänien i flera år. För våra två speditörer har det blivit en hel del snabba samtal, kreativa lösningar och rostransporter. Vi var bara tvungna att fånga ögonblicket när de träffades för första gången. Och fråga: hur de fungerar.

Obik – textilbolaget som värdesätter den personliga kontakten

Mitt i Smålands entreprenörshjärta ligger Enaryda och härifrån har textilförädlings- och familjeföretaget Obik försett hela Europa med skräddarsydda rullstolsinsatser och textilinredning i alla dess former. Vi åkte dit för att få svar på vad de vill ha av framtidens logistikföretag.

InterEast är klimatneutralt under Earth Day

Oavsett om transporten sker med båt, väg, järnväg eller flyg, InterEast kompenserar för det under Earth Day, den 22 april. – Som en växande aktör i en konservativ bransch är detta ett viktigt uttalande för oss att göra, säger Gustav Hagberg, Pricing Associate på InterEast.

InterEasts nya Head of IT & Engineering

Att ta ledningen som Head of IT & Engineering i satsningen på att utveckla bokningsportalen Elise, InterEast rekryterade Daniel Asplund, som tidigare arbetat som IT-chef på Intelion SMSPARK.

Hur invasionen påverkar din transport

Ett nytt mörkt kapitel är skrivs i Europa. Förhoppningsvis kommer situationen i Ukraina att lösas inom en snar framtid. Tills dess kommer vi på InterEast göra vårt allra bästa för att hålla dig uppdaterad gällande dina berörda transporter.

InterEasts nya Head of Operations

Transport- och logtechföretaget InterEast stärker sin position i Europa genom att inrätta en ny roll Head of Operations. Marcus Fagerlund har rekryterats till tjänsten som syftar till att optimera och utveckla InterEasttjänster.

Från LIA-praktikant till Senior Freight Forwarder

Emil Fuchs morgonrutin är helig: en kopp svart kaffe och sedan starta upp datorn för att kontrollera att nattens försändelser …