Peder Törnqvist, en av InterEasts grundare.

Frakt & Transport 31 oktober 2022

Tre decennier av export och import: Rumänien

Sedan start har vi fört svensk handel närmre kontinenten. Bakom krympta avstånd och skapta möjligheter för våra kunder står den handelsviktiga symbiosen mellan åkerierna och oss, det trafikskapande bolaget. När vi nu närmar oss framtiden i ilfart behöver denna symbios, vi, arbeta än närmre varandra.

Vi har alltid strävat efter att hålla vid vårt ord. Vara en partner som går att lita på, dina varor ska bara med, oavsett hur stort eller litet det är.

– Säg att du har en pall som ska med till Rumänien och bilen bara är fylld med en tredjedel, men för dig är den pallen värd hela din affär. Då måste du ha en pålitlig transportör. Det har vi alltid satt stor ära vid, säger grundare och senior advisor, Peder Törnqvist och tillägger:

– Men är det miljövänligt?

Som rådgivare har vi genom åren hjälpt mängder med svenska bolag med etableringar och smidiga handelsvägar såväl inom Rumänien som från. Vi har stöttat i tullens alla frågor och förfaranden, momsfrågor som inkluderar ett land men också multipla. Men framförallt har vi mött otalet många svenska företag, på plats nere i Rumänien och visat dem möjliga faciliteter och transportalternativ. Egentligen enda sedan starten 1992, även om vi först 1998 fick möjlighet att öppna kontor i textilexperternas stad, Focșani.

Det knepigaste i att stötta företag med etableringen har historiskt sätt oftast kretsat kring en logistikkedja som involverar ett tredje land. Fast det är ingenting jämfört med morgondagens utmaning.

– Som bransch är vi en av de största miljöbovarna och då har vi, ur ett historiskt perspektiv, bara påverkat miljön negativt under en bråkdels tid. Rimligtvis går det därmed att lära av historien, innan fossilbränslet, och applicera de arbetsmetoderna i en modern kontext. För att lyckas, står vi i beroende till både åkerier och kunder, säger Peder.

Det knepigaste i att stötta företag med etableringen har historiskt sätt oftast kretsat kring en logistikkedja som involverar ett tredje land. Fast det är ingenting jämfört med morgondagens utmaning.

Laddstolpar som laddar lastbilen på 45 minuter, digitala mätinstrument och smartare etableringar är ett axplock av lösningar, men hitintills har de inte skördat den efterlängtade och hållbara frukten. Än har det inte skalats och systematiserats längs med stora internationella handelssträckor.

– Det finns en logistiklösning från förr som vi kan ta rygg på idag och på så sätt nå upp till de målen vi har svurit våra löften till. Rumänientrafiken kan komma bli piloten som banar väg för framtiden. Givetvis är det en del hinder kvar att lösa, även om vi är helt övertygade om att triangeln trafikskapare-åkeri-kund kommer göra det möjligt, säger Peder.

Väloljat maskineri – en fördel när du ställer om

Ett ord som hålls bygger förtroende, tid bygger kunskap och relationer bygger möjligheter. När vi nu kavlar upp i vår 25by25-satsning; 25 procent klimatneutrala, 25 procent automatiserade och rankad topp-25 som arbetsgivare, vid 2025, gör vi det helt beroende av våra samarbetspartners och kunder. Med handen på hjärtat är det här bara starten på den investering vi måste göra i varandra och miljön.

Och vi tjuvstartade redan för 30 år sedan. Under dessa år av tillit till varandra och handelsvägen har vi inte bara tagit landsgränserna närmre varandra utan även människorna och längs med har ambitionen att hitta nya, kreativa vägar byggts upp. Tillsammans kommer vi driva förändringen.

När vi nu går in i vårt fjärde decennium som logistik(tech)företag ser vi vad som var viktigt då och vad som är viktigt idag. Ordet hållbart har blivit allt mer mångfacetterat och digitalisering har blivit det universella språket som ger oss svaren och mer exakta mätningar. Här och nu tar vi stora digitala steg (läs mer om Elise här) och vi kan därmed fokusera ännu mer på att hitta hållbara lösningar, leverera med personlig kontakt och utföra med kvalitet i sin mest exakta form.

Christopher Busck

Head of Brand
christopher.busck@intereast.se
+46 31 789 48 07

Peder Törnqvist

Senior Advisor
peder.tornqvist@intereast.se
+46 31 789 48 02

InterEast Certifierad av Great Place to Work för andra året – Närmare att bli en av Sveriges bästa arbetsplatser

InterEast har meddelat att de har certifierats av Great Place to Work för andra året i rad, den globala organisationen som uppmärksammar företag för deras exceptionella arbetsplatskultur. Denna andraårscertifiering markerar en förbättring och ger en tydlig indikation att InterEasts mål att bli en av de bästa arbetsplatserna i Sverige i sin kategori är inom räckhåll.

InterEast välkomnar ny Head of IT & Engineering

Transport- och logistikföretaget InterEast har utökat sitt ledarskap genom att utse Alexander Zachrisson till Head of IT & Engineering när de främjar sitt uppdrag att revolutionera logistikbranschen.

Release Notes: Nya funktioner möjliggör mer exakta bokningar i Elise

Vi är glada över att kunna meddela lanseringen av Booking Revamp for Elise. Den här versionen ger flera nya funktioner och förbättringar som vi tror kommer att förbättra din totala upplevelse och produktivitet samtidigt som du skapar bokningar i Elise. Nedan kommer en översikt över alla nyckelfunktioner och förbättringar som har lagts till.

Vad gör en speditör?

Har du någonsin undrat över de osynliga händerna som orkestrerar den sömlösa rörelsen av varor över hela världen? Gå in i speditörernas värld, logistikens obesjungna hjältar. Från att effektivisera fraktprocesser till att navigera i komplexa tullbestämmelser, dessa experter spelar en avgörande roll när det gäller att koppla företag och konsumenter till produkter från världens alla hörn.

Framtidens bokning: En titt på våra kommande funktioner i Elise

Transport och logistik kan vara komplexa, oavsett om det är på internationell eller regional nivå. Vårt mål med Elise-portalen är att förenkla din leverantörskedja.

Incoterms 2020: Leveransvillkor och regler för att undvika missförstånd vid transport av varor

Incoterms 2020 är regler som fastställer vem som ansvarar för kostnader och risker vid transport av varor i internationell handel. Incoterms 2020 är den senaste versionen av dessa leveransvillkor och är globalt erkända av myndigheter och domstolar.

InterEast: Certifierad av Great Place To Work

InterEast har meddelat att de har certifierats av Great Place To Work, en global organisation som erkänner företag för deras exceptionella arbetsplatskultur. Denna certifiering är en milstolpe för InterEast mot att bli en av de bästa arbetsplatserna i Sverige i sin kategori.

InterEast välkomnar ny COO

Transport- och logistikföretaget InterEast har gjort ett tillskott till sin ledningsgrupp med utnämningen av Marcus Fagerlund som Chief Operating Officer (COO).