InterEast Incoterms 2020 musmatta

InterEast 3 maj 2023

Incoterms 2020: Leveransvillkor och regler för att undvika missförstånd vid transport av varor

Incoterms 2020 är regler som fastställer vem som ansvarar för kostnader och risker vid transport av varor i internationell handel. Incoterms 2020 är den senaste versionen av dessa leveransvillkor och är globalt erkända av myndigheter och domstolar. Som speditör och för dig som kund är det viktigt att förstå Incoterms och deras fördelar för att minimera risken för konflikter. Den här artikeln förklarar vad Incoterms är, hur man använder dem och våra bästa tips för att undvika de vanligaste misstagen som görs. Du kommer att bli ett proffs på nolltid. Då kör vi.


Vad är Incoterms?

Incoterms är en förkortning av "International Commercial Terms" och används för att standardisera handelsvillkor i internationell handel. Reglerna definierar tydligt köparens och säljarens skyldigheter och ansvar för varan under transporten.


Varför är Incoterms leveransvillkor viktiga?

Att använda leveransvillkor är viktigt för att undvika missförstånd och konflikter mellan köpare och säljare i internationell handel. Att tydligt fastställa vem som är ansvarig för kostnaderna respektive riskerna under transport minskar chansen för tvister och juridiska strider.


Vad betyder de olika förkortningarna i Incoterms 2020?

 • EXW (Ex Works): Säljaren gör varorna tillgängliga för upphämtning i eller i anslutning till säljarens lokaler.
 • FCA (Free Carrier): Säljaren levererar varorna till en transportör som köparen valt på en angiven plats.
 • CPT (Betalad frakt till): Säljaren ansvarar för transportkostnaderna till en angiven destination.
 • CIP (Frakt och försäkring betalas till): Som CPT men säljaren ansvarar även för försäkring under transport.
 • DAP (Levereras på plats): Säljaren levererar varorna till en angiven plats, men köparen ansvarar för importtullar och skatter.
 • DPU (Levereras på plats lossad): Som DAP men säljaren ansvarar för att lossa varorna på destinationen.
 • DDP (Leverat tullbetald): Säljaren ansvarar för transport, tullar och skatter till en angiven destination.
 • FAS (Free Alongside Ship): Säljaren ansvarar för varorna tills de lastas ombord på fartyget i avgångshamnen.
 • FOB (Gratis ombord): Säljaren ansvarar för varorna tills de lastas på fartyget i avgångshamnen, men köparen står för transportkostnaderna.
 • CFR (Kostnad och frakt): Säljaren ansvarar för transportkostnaderna till en angiven destination och för att lasta varorna på fartyget.
 • CIF (Kostnad, försäkring och frakt): Liksom CFR är säljaren också ansvarig för försäkring under transport.


Vad är skillnaden mellan Incoterms 2020 och den tidigare versionen?

Incoterms 2020 ersätter den tidigare versionen, Incoterms 2010. De nya reglerna innehåller flera uppdateringar och förtydliganden, bland annat nya regler för "Free Carrier" (FCA) och "Free Alongside Ship" (FAS), samt en tydligare definition av ansvarsfördelningen för "Cost, Insurance and Freight" (CIF) och "Carriage and Insurance Paid To" (CIP).

Här förtydligar vi de stora skillnaderna som påverkar försäkringar inom transporter.
Leveransklausulen DAT "Levereras vid terminal" har bytt namn till DPU "Levereras på plats lossad".

I leveransklausulen CIP ställs nu ett högre krav på säljaren som ska ordna försäkring. Enligt Incoterms 2020 ska försäkringen uppfylla villkoret i Institute Cargo Clauses (A). Tidigare, enligt Incoterms 2010, var man endast skyldig att uppfylla villkoret i Institute Cargo Clauses (C).

Rekommenderad leveransklausul för att undvika konflikter.
För att undvika diskussioner om ansvarsfördelning vid eventuella skador på godset, rekommenderas att använda en leveransklausul där en part tar på sig risken under hela transporten. Detta minskar risken för konflikter och förenklar transportprocessen för både säljare och köpare.

Johan Talp, Team Leader Air & Sea hos InterEast

Våra bästa tips för att lyckas med Incoterms 2020

Som speditör förstår jag vikten av att följa rätt Incoterms för att säkerställa en smidig internationell handel – och hur komplex det kan vara.


Här är mina tre bästa tips om hur du använder Incoterms:

 • Känn till dina Incoterms: Innan du börjar handla internationellt, se till att du har en god förståelse för de Incoterms som används mest i din bransch. Att veta skillnaden mellan EXW och DDP kan spara dig mycket huvudvärk i det långa loppet.
 • Var tydlig och specifik: När du förhandlar om ett avtal med din köpare eller säljare är det viktigt att vara tydlig och specifik om de valda Incoterms. Anta inte att alla vet vad du menar när du säger "FOB". Var tydlig med det ansvar och de risker som varje part kommer att ta.
 • Få hjälp när du behöver det: Om du inte är säker på vilka Incoterms du ska använda, eller om du har problem med att förhandla om villkoren med din partner, tveka inte att kontakta en speditör för hjälp. Vi är experter på det här och hjälper alltid gärna till.


Här är tre av de vanligaste misstagen som andra gör när de använder Incoterms och hur du undviker dem:

 • Förutsätter att du vet allt om Incoterms: Det är lätt att anta att du förstår en Incoterm bara för att du har hört talas om den förut. Varje Incoterm har dock specifika implikationer och nyanser som kan göra stor skillnad i framgången för din internationella handel. Var inte rädd för att göra lite efterforskningar eller be om hjälp från en speditör för att säkerställa att du till fullo förstår den valda Incoterm.
 • Att inte vara tydlig i din kommunikation: Kommunikation är nyckeln när det gäller att använda Incoterms. Att misslyckas med att tydligt kommunicera den valda Incoterm och dess tillhörande ansvar och risker med din köpare eller säljare kan leda till förvirring och meningsskiljaktigheter längre fram. Se till att du är kristallklar om vad som förväntas av varje part.
 • Ignorera uppdateringar och ändringar: Liksom alla andra regler uppdateras Incoterms regelbundet för att återspegla förändringar i internationell handelspraxis. Att ignorera dessa uppdateringar kan leda till att föråldrade Incoterms används, vilket kan leda till allvarliga ekonomiska konsekvenser. Håll dig uppdaterad om de senaste Incoterms för att undvika förvirring eller missförstånd.

Kom ihåg att det inte behöver vara komplicerat eller stressigt att använda Incoterms. Med lite kunskap och mycket kommunikation kan du navigera i världen av internationell handel som ett proffs. Och om du någon gång behöver hjälp och stöttning, ring bara din speditör.

PS. Om du vill ha Incoterms i närheten måste du lägga vantarna på en av våra praktiska högkvalitativa musmattor. Skicka ett mail till mig så skickar jag ett direkt (så länge lagret räcker).

Johan Talp

Team Leader Air & Sea
johan.talp@intereast.se
+46 31 789 48 38

InterEast Certifierad av Great Place to Work för andra året – Närmare att bli en av Sveriges bästa arbetsplatser

InterEast har meddelat att de har certifierats av Great Place to Work för andra året i rad, den globala organisationen som uppmärksammar företag för deras exceptionella arbetsplatskultur. Denna andraårscertifiering markerar en förbättring och ger en tydlig indikation att InterEasts mål att bli en av de bästa arbetsplatserna i Sverige i sin kategori är inom räckhåll.

InterEast välkomnar ny Head of IT & Engineering

Transport- och logistikföretaget InterEast har utökat sitt ledarskap genom att utse Alexander Zachrisson till Head of IT & Engineering när de främjar sitt uppdrag att revolutionera logistikbranschen.

Release Notes: Nya funktioner möjliggör mer exakta bokningar i Elise

Vi är glada över att kunna meddela lanseringen av Booking Revamp for Elise. Den här versionen ger flera nya funktioner och förbättringar som vi tror kommer att förbättra din totala upplevelse och produktivitet samtidigt som du skapar bokningar i Elise. Nedan kommer en översikt över alla nyckelfunktioner och förbättringar som har lagts till.

Vad gör en speditör?

Har du någonsin undrat över de osynliga händerna som orkestrerar den sömlösa rörelsen av varor över hela världen? Gå in i speditörernas värld, logistikens obesjungna hjältar. Från att effektivisera fraktprocesser till att navigera i komplexa tullbestämmelser, dessa experter spelar en avgörande roll när det gäller att koppla företag och konsumenter till produkter från världens alla hörn.

Framtidens bokning: En titt på våra kommande funktioner i Elise

Transport och logistik kan vara komplexa, oavsett om det är på internationell eller regional nivå. Vårt mål med Elise-portalen är att förenkla din leverantörskedja.

InterEast: Certifierad av Great Place To Work

InterEast har meddelat att de har certifierats av Great Place To Work, en global organisation som erkänner företag för deras exceptionella arbetsplatskultur. Denna certifiering är en milstolpe för InterEast mot att bli en av de bästa arbetsplatserna i Sverige i sin kategori.

InterEast välkomnar ny COO

Transport- och logistikföretaget InterEast har gjort ett tillskott till sin ledningsgrupp med utnämningen av Marcus Fagerlund som Chief Operating Officer (COO).

Tre decennier av export och import: Rumänien

Peder Törnqvist, en av InterEasts grundare.Sjöfart & Transport 31 oktober 2022Tre decennier av export och import: RumänienSedan starten har vi fört svensk handel närmare kontinenten. Bakom de förkortade avstånden och skapade möjligheter för vår...